Historische berichten

Recent geplaatst

Gastenboek / Reactions

Twee maal Prins Electron (1954)

Werk in uitvoering en: hard werken beloond

De film Prins Electron verwierf grote lof van de vakjury in Milaan in 1956. De film was recentelijk voltooid. Ruim anderhalf jaar eerder kondigde Philips topman Sies Numan de film aan, met de nodige geheimzinnigheid.
Onderstaand twee krantenartikelen. Ze geven een impressie van enerzijds de tijd die nodig was om een 12 minuten durende poppenfilm te realiseren en anderzijds de ontdekking welke andere producties de studio studio in dezelfde periode realiseerde. Alle genoemde films zijn op deze website vertegenwoordigd.
PrinceElectron-werkfoto

Werkfoto uit Prins Electron (klik op foto voor vergroting)

Opmerkelijk

  • Genoemd wordt dat het Libretto door Sies Numan is geschreven. (Libretto = Tekst van een opera of operette, waarbij de auteursintentie doorgaans gericht is op de muzikale uitvoering en/of de opvoering in het theater.) Het is opmerkelijk omdat er geen andere tekst is dan een drietal titelkaarten die melden wat er in de volgende ‘acte’ staat te gebeuren.
  • Een ander opmerkelijk detail is de aangekondigde naam van Prinses Bellorna nooit gebruikt zou worden. Lees hierover meer bij de filmtoelichting.
  • Het artikel uit de Telegraaf is terug gevonden en exact 60 jaar na de verschijning in de krant op deze website gepubliceerd.

In onderstaande HTML-tekst van beide artikelen zijn de films waarnaar wordt verwezen als link ingevoegd.

Bronnen:
(Links)    De Telegraaf, 29-09-1954
(Rechts) De Tijd, 17-05-1956

1954-Prins-Electron 1956-05-17-nieuwe-films-LR

Button-Terug-02

HTML-tekst

De Telegraaf 29 september 1954

Prins Electron

Nauwelijks is de ene Philips-film gereed of het poppenfilmbedrijf van JOOP ("Dollywood") GEESINK treft alweer voorbereidingen voor een volgende, die "Prins Electron" gaat heten. Het zal een verfilmde operette-in-miniatuur worden.
Philips' joviale goedlachse general advertising director S. (SIES) NUMAN schreef persoonlijk het 'libretto' en hij vertelde mij de inhoud op zijn eigen achteloze manier, met al het kinderlijk plezier dat hij aan zijn eigen idee beleeft.
"Maar", verzocht hij, "laat nou ook nog wat te verrassen over. Tegen de zomer van volgend jaar zal alles wel klaar zijn."
Zodat ik me beperk tot enkele koele feiten: een Weens componist heeft de muziek al voltooid. EPPO DOEVE tekende de decors. De schone prinses, die in het 12 minuten durende filmpje trouwt met Prins Electron, heet Bellorna en de grote tovenaar, die alle problemen oplost, Pen-Thod. Allemaal namen waarin de relatie met de opdrachtgeefster wel herkenbaar is.

-o-o-o-o-

De Tijd  17-05-1956

Nieuwe poppenfilms uit Dollywood

Aan de jaarlijkse Fiera di Milano is al sinds enige tijd een soort festival van reclamefilms verbonden waarbij prijzen aan de beste bijdragen uit deze sector van filmbedrijvigheid worden toegekend. Evenals vorige jaren, toen o.a. Kermesse Fantastique en Assepoester onderscheiden werden, heeft ook dit jaar Joop Geesink's Dollywood prijzen in de wacht gesleept: Dutchy op glad IJs en Prins Electron, twee poppenfilms die volgens de jury in Milaan „het hoogste artistieke niveau" hadden behaald van de ruim 300 inzendingen uit 10 verschillende landen. Naar aanleiding van deze bijzondere onderscheiding heeft Geesink in een speciale voorstelling voor de pers en voor genodigden beide films laten zien die ook bij deze gelegenheid hartelijk zijn ontvangen. Dutchy op glad IJs, gemaakt in opdracht van het Nederlands Zuivelbureau, is een onderdeel van een serie waarvan het Hollandse boertje Dutchy de centrale figuur is. Het filmpje vertelt een kleine anekdote volgens het bekende procedé van de tekenfilms met Popeye, waarbij een sterkere tegenstander verslagen wordt door de hoofdpersoon die op het laatste ogenblik versterkende middelen inneemt, in dit geval nu eens niet spinazie, maar de melk die meer mans maakt.

Van meer allure en grotere inventiviteit getuigde de tweede poppenfilm, Prince Electron die op bescheiden manier reclame maakt voor de grammofoon, radio en televisie-producten van Philips. In operette-trant, naar een idee van Sies Numan wordt in dit filmpje van ongeveer 12 minuten verteld, hoe prinses Philippa Ray die haar volk heeft moeten verlaten om de man van haar keuze, prins Electron, te volgen, gekweld wordt door heimwee en hoe de prins een oplossing voor de moeilijkheden zoekt bij de tovenaar Pen-Tod die hem een voor Philips profijtelijk advies geeft. Geesink en zijn medewerkers, onder wie vooral Joszef Misik als de regisseur en Henk Kabos als artistiek leider die de poppen ontwierp en de achtergronden verzorgde genoemd moeten worden, hebben dit naïeve gegeven in een lichte en bekoorlijke trant verfilmd, waarbij een bijzonder actieve camera en vloeiende beeld-overgangen zorgen voor een vlot verlopend geheel.

Men zou wensen, na Prins Electron gezien te hebben, dat Dollywood eens de kans kreeg een vrije opdracht te realiseren, maar dan met een verhaal met meer inhoud en iets gecompliceerder van structuur. Het resultaat zou vergelijkbaar zijn met wat internationaal op het gebied van de poppenfilm al is bereikt. Prins Electron geeft alle reden om te geloven dat Dollywood een dergelijke vergelijking met eer zou kunnen doorstaan.
C. B.

Fotobijschrift: Een televisieopname in „Prins Electron".

Naar bovenzijde pagina.

Dutch Czech English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Zoek binnen de website

Please publish modules in offcanvas position.