Recent geplaatst

Gastenboek / Reactions

Dutchy en het Dorpsconcert

English translation available here

Dutchy gaat na zijn werk als zuivelverkoper naar een uitvoering van een dorpsconcert. Hij speelt hier tuba. Een vervelende buurman probeert roet in het eten te gooien. Melk biedt oplossing.

In de jaren '50 groeide het figuurtje DUTCHY uit tot een internationaal symbool voor Nederland.

Dutchy-cans

Dutchy is een oer-Hollands boertje, blauwe kiel, pet en klompen. Zelfs zijn hoofd is een kaaskop. Dit karakter is een bewerking van het logo van het toenmalige Nederlands Zuivelbureau te 's Gravenhage.

Het Zuivelbureau had met deze films één doelstelling: het promoten van Nederlandse zuivelprodukten: melk, boter en kaas.
Joop Geesink bedacht tal van verhaaltjes waarin dit boertje optreedt. Een aantal daarvan zijn geïnspireerd op het Popeye-thema. Popeye krijgt kracht door spinazie te eten. Dutchy krijgt superkracht door melk te drinken. Dit thema komt in een aantal filmpjes terug. Zo ook deze.

Joop Geesink had geen moeite om succesvolle concepten ook aan andere adverteerders te verkopen. In dit verband verwijzen we naar FAR WEST POST. Daar krijgt een cow boy superkracht door het drinken van .... bier.

Medio 1960 werd de 'persoon' Dutchy minder populair en ging de belangstelling uit naar zijn vrouw als icoon. Vooral in duitstalige landen werd dit vrouwtje met Volendams kostuum, bekend als Frau Antje. Frau-Antje-butter

Dit filmpje heeft mede zijn charme door de soepele wijze van animeren door Guus Harmsen.

CreditsButton-Terug-02

Titel: Dutchy en het Dorpsconcert
Opdrachtgever: Nederlands Zuivel Bureau
Productiejaar: 1955
Artdirection: Henk Kabos
Lengte: 3,5 minuten
Formaat: 35 mm Technicolor
Animatie: Guus Harmsen
Poppen: Harry Tolsma


 

NL EN
Dutch Czech English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Zoek binnen de website

Please publish modules in offcanvas position.