Recent geplaatst

Gastenboek / Reactions

Dusty (1977)

Dusty-vuilbakDusty controleert en corrigeert waar nodig om een klein milieu conflict op te lossen. Een opgestoken belerende vinger en een glimlach.

Opmerkelijk

Na het grote succes van Gopie (1968 – 1971) en Loeki de Leeuw (vanaf 1972) richt Joop Geesink zich op een ander figuur wat zich op TV moet kunnen ontwikkelen als een onafhankelijk personage: Dusty.

Dusty wordt gekoppeld aan publieke tv-programma’s. Hij heeft waarschijnlijk niet zonder toeval behoorlijke fysieke overeenkomsten met Loeki. Zelfs de kleur is gelijk.
De boodschap van Dusty lijkt op die van Gopie die eerder voor de Rijksoverheid opvoedkundige filmpjes presenteerde.
De mix van deze twee voorgaande succesformules samengebracht in de serie Dusty zou een nieuwe TV-hit formule moeten opleveren. In de praktijk viel het tegen. Mogelijk was het concept te betuttelend.
Het is niet bekend hoeveel filmpjes van Dusty zijn gemaakt, het totale aantal blijft beperkt tot maximaal enkele tientallen geproduceerd in 1977 en 1978. Dit valt in het niet in vergelijking met de hitserie Loeki, waarvan er duizenden zijn gemaakt.

Loeki-vuilbak Dusty-vuilbak 1977-Dusty-storyboard-click to enlanrge
Loeki was van tijd tot tijd ook opvoedkundig bezig. Dusty was het full time.

Toonder-Geesink

Hoewel Joop Geesink dit figuur ook een keer als een massieve 3D figuur heeft laten modelleren, zijn de filmpjes alleen als tekenfilm gerealiseerd. Het houten model diende allicht voor presentatiedoeleinden. De filmrealisatie geschiedde door de Toonder studio’s waarmee Geesink Filmproducties sinds 1971 was gefuseerd.
De Dusty-filmpjes zijn aan diverse landen verkocht, o.a. Nederland (TROS) en Engeland (TvArk). Elk filmpje heeft een titel die door de zendgemachtigde was te verwijderen. De eindtitel is per land anders. Tevens heeft ieder filmpje een identieke muzikale omlijsting, uitgebreid met enkele geluidseffecten.
Ondanks dat de beelden wat pixelig overkomen, zijn de animaties traditionele tekenfilmopnames geweest met de hand ingekleurde cells. Conversie naar digitaal heeft veel kwaliteitsverlies opgeleverd.

Hieronder een collage van vier verschillende Dusty filmpjes.

Credits:Button-Terug-02

Titel: Dusty
Opdrachtgever: diverse publieke omroepen
Productiejaar: 1977 en 1978
Lengte: 10 en 15 sec.
Muziek: onbekend
Techniek: traditionele cel animatie
Formaat: 35 mm film / Eastman colour
Animatie: Bjørn Frank Jensen
Uitvoerend producent: Toonder Studio’s


 

NL EN
Dutch Czech English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Zoek binnen de website

Please publish modules in offcanvas position.