Recent geplaatst

Gastenboek / Reactions

Gopie (1968)

1968-Gopie (Postbus 51)Gopie wordt gecorrigeerd wanneer hij in het bos geluidsoverlast produceert.

Vanaf 1951 werden van de Rijksoverheid voorlichtingsspotjes geproduceerd voor burgers. Opdrachten kwamen van de Rijks Voorlichtings Dienst (RVD). In de meerdelige campagnes rond de animatiefiguur Gopie werd aandacht gevraagd voor een veilige en prettige leefomgeving. In deze animatie wordt Gopie op zijn vingers getikt wanneer hij zijn radio hard aan zet als hij in het bos zit. Deze filmpjes werden bekend als "Postbus 51". 

1951 - postbus 51

Postbus 51 wordt kort na de Tweede Wereldoorlog (1951) door de overheid in het leven geroepen als vraagbaak voor burgers. De naam verwijst naar het concrete postbusnummer waar men met vragen terecht kon. Door de spotjes, die sinds de jaren zestig op tv verschijnen, krijgt dit postbusnummer steeds meer bekendheid en sinds 1977 wordt Postbus 51 een eigen merknaam. Vanaf juli 2012 wordt Postbus 51 opgeheven en heet voortaan Rijksoverheid.

De toon van de spotjes is de afgelopen jaren wel veranderd. In de jaren zestig waren de spotjes nog vrij belerend van toon; een dokter in een witte jas vertelde je dat je echt schoon ondergoed moest aantrekken. Die toon nu is meer uitnodigend geworden.

ANIMATIES

In de beginjaren worden er vooral animaties uitgezonden. De spots duren een halve minuut en worden gekenmerkt door veel commentaartekst. De voornaamste onderwerpen zijn sparen en gezondheid. Postbus 51 heeft tussen 1968 en 1971 haar eigen animatiefiguurtje Gopie die ons vertelt zuinig te zijn op de natuur. Men twijfelt echter aan de effectiviteit van het figuurtje en daarom verdwijnt hij alweer in 1971. Gopie is het Spaanse woord voor Joop.

Credits:Button-Terug-02

Geen productiedetails bekend. Gezien de langere looptijd van deze productie hebben tal van creatieven in een wisselende bezetting aan deze serie gewerkt.

Animators waren o.a. Pieter Merkx, Jan Bouman en Cor Icke


 

NL EN
Dutch Czech English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Zoek binnen de website

Please publish modules in offcanvas position.