Historische berichten

Gastenboek / Reactions

De Wereld ontstaat in "Dollywood"

Een fraai artikel uit 1954 waaruit blijkt op welke vernuftige en vernieuwende wijze Joop Geesink Dollywood een realistische verfilming maakt over het ontstaan van de aarde. Tegenwoordig beschreven als "van oersoep tot aarde".  De film wordt gemaakt in opdracht van het Amerikaanse magazine LIFE.

Twee afzonderlijke artikelen geven meer informatie.

Opmerkelijk

Deze film is een vrijwel onbekende film, met imposant visueel spektakel. Deze film bracht de jonge Dollywood studio's op de rand van faillissement.
De oorzaak was een slecht bedongen arbeidscontract met de Amerikaanse art director Zach Schwarz. Deze art director was ingehuurd wegens zijn belangrijke bijdrage aan Walt Disney's "Rite of The Springs" uit Fantasia (1941). De sfeer van de oerbeelden wou men hier ook gerealiseerd krijgen. Co-producent Trans-Film huurde de art director in tegen fors dagloon. Helaas was verzuimd een beperking aan budget en maximum aantal dagen in het contract op te nemen. De art director vond steeds argumenten voor nieuwe opnames, waardoor hij weer geruime tijd in dienst bleef. Uiteindelijk liep het project met een sisser af. 

De film The Earth is Born duurde 30 minuten en zou het eerste deel worden uit de serie The World We Live In. Om begrijpelijke redenen zijn de vervolgfilms nooit gemaakt.

Bronnen:

Links: Onbekend - 1954
Midden: Utrechts Dagblad - 1954
Rechts: Business Screen Magazine - 1958

Earth Is Born -small  Earth Is Born opdracht small  Earth Is Born wins award Button-Terug-02

Klik op één van de miniaturen. Het artikel wordt geopend in een nieuw venster.


 

Dutch Czech English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Search on this site

Please publish modules in offcanvas position.