Gastenboek / Reactions

Dutchy brengt u het laatste Wereldnieuws

Dutchy serie.
Poppenfilm in opdracht van het Nederlands Zuivelbureau over het typische Hollandse figuurtje boertje Dutchy, die blijkbaar een supersterstatus heeft en fictieve wereldnieuwsberichten brengt. Oorspronkelijk in Technicolor.

Opmerkelijk:

Dit is deel 2 uit een serie, die de potentie had om een lange reeks te worden. Joop Geesink heeft de vindingrijkheid om uit een succesvolle productie vervolgopdrachten te halen. Deel 1 is eveneens uit 1958 maar helaas niet op deze website beschikbaar. Een fragment wordt getoond bij het filmpje over EYE instituut dat Dollywoodfilms restaureert.

Verder is het concept van deze film gebaseerd op het gegeven dat in productiejaar 1958 nog een TV-journaal bestond. In verschillende bioscopen werden om die reden gefilmde weekjournaals vertoond. Deze film werd als commercial rond dit programma vertoond. 
Excuses voor het ontbreken van de laatste 2 sec.

De openingsscene toont een vliegtuiglanding. Een sultan stapt uit. Deze opname is recentelijk geïndentificeerd. Hier werd gebruik gemaakt van een speelgoedvliegtuig, gemaakt uit blik, de Super Constellation van het merk Arnold. Hieronder twee foto's uit de film en een recente foto (2013) van het speelgoedmodel die hier bijna 55 jaar oud is. De schaalmodellen werden in verschillende kleuren en motieven geleverd.

Dutchy-worldnews-vliegtuig-1  Dutchy-worldnews-vliegtuig-2  Dutchy-worldnews-vliegtuig-close-up  Dutchy-worldnews-vliegtuig-3-schaalmodel 

De close-up van de deuropening en sultan toont een beperkt fragment van het toestel. Het fragment werd door de studiomedewerkers groter gebouwd omdat de schaal moest passen bij een bestaande pop. Hier is alleen de deur en één raampje gemaakt.

CREDITS:

Button-Terug-01

Titel: Dutchy brengt U het laatste Wereldnieuws
Opdrachtgever: Nederlands Zuivel Bureau
Productiejaar: 1958 
Lengte: 3 minuten
Regie: (onbekend) mogelijk Jan Coolen
Animatie: onbekend
Poppen: Harry Tolsma


 

NL EN
Dutch Czech English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Search on this site

Please publish modules in offcanvas position.