Gastenboek / Reactions

Beech Nut - Variety Show (1955)

1955-Variety-show-LRSCommercial in stopmotion voor Beech Nut chewing gum, waarin stroken kauwgom tot leven komen.
Een wervelende dans act met kauwgom komt tot een climax.

Van deze omvangrijke serie is helaas geen volledige documentatie bewaard gebleven.  Wanneer dit filmpje moet worden ingeschat op leeftijd zal dat uitkomen op een productiejaar rond 1950 – 1955: enigzins traag filmisch gevisualiseerd, maar met mooie vloeiende danspassen van ogenschijnlijk simpele stukjes kauwgom. Knap gemaakt met eenvoudige middelen.

Opmerkelijk:
De kauwgomstrips die voor de camera optraden, waren modellen en vaak iets groter dan de werkelijkheid. Voor sommige shots konden dit wel schaalmodellen zijn van 200 tot 500% van de ware grootte. De schroefvormige carousel werd ten behoeve van de fysieke maat op kleinere schaal gebouwd. Wanneer het in detail moest worden getoond was de schaal groter. Vermoedelijk waren de witte kauwgumtabletten uit hout geproduceerd en vervolgens in gips afgegoten. Een gangbare productiemethode bij de studio.
De flexibele gumstrips  ontstonden uit een rubber/latex laag dat werd aangebracht over een dun stukje maatgesneden blad lood. Het flexibele lood kon beeld voor beeld worden verbogen en het laagje rubber gaf de illusie van kauwgom. Deze rubberlaag werd beschilderd met fruitstrepen om een treffende gelijkenis met de echte kauwgom te behalen. Met vernuftig weggewerkte pinnen konden de ‘poppen’ in de vloer van het decor worden geprikt. Zo bleven ze zelfs dansend op één been staan.
Verder werden, wanneer de opname dit vereiste, de papieren wikkels nagebootst door de hele wikkel te schilderen op de rubberen imitatie kauwgom.

Eeuwige Jingle
De gezongen jingle “Buy Beech Nut, Buy Gum!” klinkt simpel, zelfs voorspelbaar. Het werd echter vele jaren intensief gebruikt in ontelbare bioscoopvoorstellingen en later ook op de Amerikaanse televisie. Nu, ruim een halve eeuw later, leven nog veel Amerikanen die deze jingle kennen en meezingen.
Op basis van het enorme succes van de jingle kon in latere commercials de tune worden teruggebracht tot een begeleidend muziekje om toch nog steeds herkend te worden. 'More flavor to chew, more flavors to choose. The flavor starts lively, the flavor stays lively. Buy Beech-Nut, buy gum.'
Wie na het bekijken van deze video ook de andere Beech Nut films bekijkt, zal een evolutie in het concept kunnen vinden.

CreditsButton-Terug-02

Titel: Beech Nut - Candy Tower
Opdrachtgever: Beech Nut
Lengte: 1’15 (Bioscooplengte: 1’30)
Formaat: 35 mm zwart/wit
Art director en animator onbekend.
Productiejaar:  ca. 1955

NL EN
Dutch Czech English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Search on this site

Please publish modules in offcanvas position.