Gastenboek / Reactions

Een Verhaal met een Baard (1958)

Story with a beard (1958)Een Verhaal met een Baard is een promotiefilm voor Philips Philishave scheerapparaat. Bij de geboorte van de prins vervloekt een kwaadaardige fee het kind met een toverspreuk, waardoor de prins een baard krijgt. Alleen een Philishave zorgt ervoor dat hij later kan trouwen met de prinses.

Opmerkelijk

Deze film is zeer vakkundig gemaakt en bevat alle denkbare poppenfilm mogelijkheden van die tijd.
Een markant moment is de scene waarin de Barbier van Sevilla zingend het verhaal binnen stapt. Een filmfragment van 1 minuut. De barbier heeft zeer veel gelaatsuitdrukkingen. Dit kon mede door poppenmaker Harry Tolsma worden gerealiseerd door het gezicht op vernuftige wijze te splitsen in onafhankelijk verwisselbare oogexpressies en mondstanden. De scheiding werd kunstig weg gewerkt achter een animeerbare snor.

Barbier01Barbier02Barbier03Barbier04

Het zou bijna een halve eeuw later zijn dat deze techniek met gesplitste fasemaskers door anderen werd toegepast. In 2009 paste de Amerikaanse productie Coraline dezelfde techniek toe, maar kon toen alleen gerealiseerd worden dankzij computerhulp om de naden weg te retoucheren.

coralineCoraline na digitale retouche

 

 

 

 

coraline2Links: Coraline met scheidingsnaad over oog en neus. Midden het beeld digitaal bewerkt. Onder: werkfoto Coraline ontdaan van onderste gezichtsdeel.

In 1958 bestonden geen computers. Visuele problemen werden opgelost met mechanisch en artistiek vernuft van de Dollywood artiesten.

De heren Henk Kabos creatieve leiding, Harry Tolsma die de tekeningen omzette in poppen en Cor Icke die ze tot leven liet komen, vormden een driemanschap die men met terugwerkende kracht de Grote Drie van Dollywood mag noemen. De meest fraaie films zijn ontstaan uit de samenwerking tussen deze drie vaklieden.

Paulus de Boskabouter

Een Verhaal met een Baard is in meerdere talen uitgebracht. Voor elk land werd een spreker gezocht die het verhaal kon dragen. In Nederland werd Jean Dulieu aangetrokken die destijds op de radio schitterde in fraaie hoorspelen van zijn karakter Paulus de Boskabouter. Ook in de film nam hij alle stemmen voor zijn rekening. Oudere webbezoekers herkennen de Paulus karakters van weleer.

Glasplaten

Deze website beschikt over zowel de Nederlandse als Engelse versie van de film. Ze zijn hier onder elkaar geplaatst. Vergelijk hoe de Engelse en Nederlandse stemkunstenaars acteren. Er zijn echter ook Spaanse, Duitse en allicht ook een Franse versie verschenen. De titels werden in het productieproces integraal opgenomen.

Verhaal met een Baard Story with a Beard

Fotozetmachines of laserprinters bestonden niet. Een gespecialiseerde artiest schilderde de benodigde titels op glasplaten. Deze werden voor een achtergrondtekening geplaatst en gefilmd. Men zag het als tijdbesparing dat de achtergrondtekening niet opnieuw getekend hoefde te worden. Het maken van de titels was een zeer tijdrovend en precies werkje. 

De Cor Icke Touch

Animator Cor Icke had er duidelijk plezier in een persoonlijk tintje toe te voegen aan zijn animatie. Hij gaf er een eigen ‘touch’ aan. Bijvoorbeeld, de scene van de prins als een peuter spelen met zijn speelgoed paard was zeer moeilijk te animeren als gevolg van korte, stompe poten van de zeer kleine animatiepop. Gelukkig was Cor Icke op dat moment zelf een jonge vader. Hij bestudeerde de manier waarop zijn eigen kind zich verplaatste. Hij merkte dat een peuter losse "wiebelige" bewegingen heeft. Hierdoor werd het een stuk eenvoudiger (en meer karakteristiek) de jonge prins te animeren.

Halverwege de film zien we een oude man zijn eigen baard in een kruiwagen rondrijden. Cor Icke had gemerkt dat wanneer stratenmakers hun kruiwagen gevuld met zware stenen moesten verplaatsen, dat ze eerst in de handen spuugden voor betere grip. Dus dat is wat hij deze pop ook laat doen.
Het zingen van de Barbier van Sevilla werd extra interessant gemaakt door Cor Icke. Hij liet de kapper synchroon bewegen op accenten in de muziek, zodat muziek en beweging elkaar op een natuurlijke manier versterkten.
De ietwat eigenaardige manier waarop de prinses aan het eind van de film naar de menigte wuift aan de menigte is een immitatie van de manier waarop destijds de geliefde Nederlandse Koningin-Moeder (Koningin Wilhelmina) zwaaide.
Joop Geesink had duidelijke waardering voor Cor Icke’s talent. In toenemende mate kreeg hij steeds meer prestigieuze films toegewezen te animeren.

Credits:Button-Terug-02

Oorspronkelijke titel: Story with a Beard (Verhaal met een Baard)
Opdrachtgever: Philips
Lengte: 10 minuten.
Muziek: Dolf van de Linden
Formaat: 35 mm film / Technicolor
Art Direction/Regie: Henk Kabos
Animatie: Cor Icke
Camera: Fred van de Boezem
Poppen: Harry Tolsma

(Nederlandse Versie) 

(Engelse versie)


 

 

NL EN
Dutch Czech English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Search on this site

Please publish modules in offcanvas position.